OHJEET

Aakkosellinen asiahakemisto - 


AINEISTON LISÄÄMINEN SIVUILLE Vain sisäänkirjautunut jäsen voi lisätä aineistoa sivuille. Tässä on käytettävissä neljä eri muotoa, kts tarkemmin KIRJOITUS, KOMMENTTI, MIELIPIDE, KYSYMYS. 

AVOIN ALUE Kaikille avoin osa sivustoja. Kts myös JÄSENALUE - siellä ohjeet, mitkä asiat kuuluvat jäsenalueelle. 

HAKUTOIMINNOT Kirjoitusten haku toimii merkkijonohakuna ja hakee myös sanan osilla. Esim kirjoitettu hakusana 'neuropsyk' löytää kirjoitukset, joissa esiintyy esim. neuropsykaitri, neuropsykaatria, neuropsykiatrinen, neuropsykologi, neuropsykologinen jne. Jos hakukenttään kirjoittaa kaksi sanaa tai sanan osaa, haetaan kirjoitukset, joissa ne molemmat esiintyvät. Hakuja voi tarkentaa kohdistumaan haluttuun aihepiiriin tai julkaisuvuoteen/kuukauteen. Kumulatiiviset hakukriteerit näkyvät listauksen yllä ja niitä voi halutessaan raksia pois. Sisäänkirjautunut jäsen voi rajata haun koskemaan kirjoituksia, joita hän ei vielä ole aiemmin avannut, mikä helpottaa uusien asioiden seuraamista sivustossa.

JÄRJESTELY Sivujen, artikkeleiden ja kommenttien listaa voit helposti järjestää klikkaamalla sarakeotsikoita. Klikkaamalla toistamiseen järjestys vaihtuu päinvastaiseksi. 

JÄSENALUE Vain sisäänkirjautuneille jäsenille näkyvä sivuston osa. Kaikissa aihepiireissä voi olla vain jäsenille näkyviä kirjoituksia ja jäsenaluetta kokonaan ovat AMMATTIKUNTA-osaston kirjoitukset sekä kaikkien kirjoitusten kommentit. Jäsenalueelle sijoitetaan sellaiset kirjoitukset, joita aiheen tai sisällön vuoksi ei haluta löytyvät hakukoneilla (mm Google, Altavista ym). Jokainen kirjoittaja voi itse arvioida oman tekstinsa tässä mielessä. Yhdistyksen ja Alaosaston asiakirjoista avoimelle alueelle kuuluvat hyväksytyt toimintasuunnitelmat ja toimintakertomukset, kun taas johtokunnan pöytäkirjat sijoitetaan jäsenalueelle. Kts myös AVOIN ALUE. 

KIRJAUTUMINEN Rekisteröitynyt jäsen pääsee kirjautumaan sivustoille joko Fimnet-tunnuksilla tai LPSY-sivustolle annetun meiliosoitteen ja sieltä saadun salasanan avulla. Kirjautumisessa ei ole merkitystä, onko meiliosoite voimassa vai ei. Jos siis meiliosoite on muuttunut, voi silti vanhentuneella kirjautua ja sitten editoida henkilötietojaan. Meiliosoitteen  kannattaa silti olla olla ajan tasalla, sillä KOLLEGAT-luettelosta toinen kollega voi sen poimia lähettääkseen viestin ja yhdistys lähettää tiedotteita käyttäen tietokannassa olevaa meiliosoitetta. Vaikka jäsen käyttäisi kirjautumisessa Fimnet-tunnuksia, on syytä pitää LPSY-sivuston meiliosoite ajan tasalla, sillä LPSY-sivusto ei vastaanota Lääkäriliitolta päivitettyjä tietoja. Kts REKISTERÖITYMINEN. 

KIRJOITUS Sisäänkirjautuneena jäsenenä voit lisätä uuden kirjoituksen klikkaamalla "Lisää kirjoitus" -linkkiä. Valitse aihepiiri, johon sen haluat liittää, otsikoi juttu nasevasti ja kirjoita teksti avautuvaan lomakkeeseen, tarvittaessa liittäen siihen muotoilut, valitse onko kirjoitus vapaasti kaikkien luettavissa vai ainoastaan sisäänkirjautuneille, onko se kaikien vai ainoastaan kirjoittajan muokattavissa ja lähetä juttu "lähetä" -painikkeella. Artikkeli tallentuu tietokantaan, josta se löytyy monipuolisten haku-toimintojen kautta helposti. Artikkelin kirjoittaneella jäsenellä on milloin tahansa jälkeenpäin mahdollisuus muokata artikkeliaan tai siirtää se toisen nimiin, jos haluaa että toinen kollega vastaa artikkelin ajantasaistamisesta. Jos joku lisää kirjoitukseen kommentin, saa kirjoittaja siitä meilitse ilmoituksen. Kts myös KOMMENTTI, KYSYMYS, MIELIPIDE, KUVATIEDOSTOT, VALMIIT TIEDOSTOT. 

KOMMENTTI Sisäänkirjautunut jäsen voi liittää mihin tahansa artikkeliin kommentin. Vastaavasti sisäänkirjautunut jäsen näkee artikkelin perässä siihen lähetetyt kommentit. Kommentteja voi myös selata etusivulla, niihin voi kohdistaa samalla tavalla hakutoimintoja kuin artikkeleihin. Jäsen saa myös aloitussivulla ilmoituksen, jos hänen lähettämiään artikkeleita on kommentoitu. 

KUVATIEDOSTOT Jos haluat liittää artikkeliisi kuvan, ota yhteys toimitukseen. Voit lähettää aiotun kuvan sähköpostin liitteenä toimitukselle. Kuvan tulee olla kooltaan tekstin oheen sopiva ja tiedoston kooltaan "maltillinen", mieluiten jpeg-formaatissa ja suuruusluokkaa 20-100 kt, jotta sivujen lataaminen verkosta koneelle ei liikaa hidastu mahdollisesta laajakaistasta huolimatta. Esim nykyisillä digikameroilla otetut huippukorkean resoluution kuvat vaativat siten käsittelyä ennen netissä julkaisemista, sillä kuvatiedoston koko voi olla useita megatavuja. 

KYSYMYS (aihepiirissä AMMATTIKUNTA »» KYSY KOLLEGALTA) on tarkoitettu kollegoiden keskeiseen konsultointiin alaan liittyvistä asioista - luonnollisesti noudattaen tarkasti sensitiivisen tiedon välttämistä. Kysymykset tallentuvat samaan tietokantaan kuin artikkelit, joten samat hakutoiminnot kohdistuvat myös niihin. Kysymykseen annetut vastaukset tallentuvat samaan tietokantaan kuin kommentit. Kaikki nämä ovat näkyvissä vain suljetulla jäsenalueella.

LIITETIEDOSTOT Jos haluat liittää kirjoitukseen liitetiedoston, käy sen lataaminen helposti kirjoituksen luomisen yhteydessä. Liitetiedostot näkyvät kirjoituksen perässä linkkeinä. Kaikki liitetiedostot ladataan Amazon S3:een ja merkitään yksityisiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että vain LPSY:n palvelin pystyy suoraan lukemaan niitä. Kun käyttäjä avaa selaimellaan kirjoituksen, palvelin muodostaa jokaiseen kirjoituksen liitetiedostoon erityisen linkin. Tämä linkki sisältää allekirjoituksen, jonka avulla liitetiedostoon saa lukuoikeuden tunnin ajaksi. Eli liitetiedoston pystyy avaamaan vain jos pystyy avaamaan kirjoituksen, johon liitetiedosto liittyy. - Jos haluat, että esimerkiksi PowerPoint-esityksesi suojataan kopiointia vastaan vain luettavaksi ja tulostettavaksi, eikä sinulla ole siihen tarvittavaa ACROBAT-ohjelmaa, lähetä tiedosto toimitukselle sähköpostitse, niin se käsitellään haluamallasi tavalla. 

LUETUT/LUKEMATTOMAT Järjestelmän lokitiedostoihin kirjautuu mm tieto sitä, milloin kukin sisäänkirjautunut jäsen on avannut (tässä mielessä lukenut) artikkelin ensi kerran. Tämän tiedoston tuella voidaan aina hakea esille joko luetut tai lukemattomat artikkelit. 

MIELIPIDE Kun eri aihepiirien kirjoitukset yleensä pyrkivät olemaan viimeisteltyjä ja harkittuja tekstejä, on AMMATTIKUNTA / MIELIPIDEFOORUMI varattu jäsenistön sisäiselle vapaammalle keskustelulle. Mielipiteet tallentuvat samaan tietokantaan muiden kirjoitusten kanssa, joten hakutoiminnot kohdistuvat samalla tavalla myös niihin ja mielipiteitä voi kommentoida samaan tapaan kuin muita kirjoituksia. Muut kuin sisäänkirjautuneet jäsenet eivät näe mielipiteitä. Mielipiteissä voi nousta esille aiheita, joista voi olla paikallaan saada sivuille informatiivisia laajempia kirjoituksia, mitä seikkaa toimitus pyrkii osaltaan seuraamaan. 

OMIEN TIETOJEN MUUTTAMINEN Omien tietojen muuttaminen KOLLEGAT-tietokannassa tapahtuu  niin, että sisäänkirjautumisen jälkeen valitsee ylävalikosta oman nimen alta PROFIILIn ja sieltä MUOKKAA. Erityisesti meiliosoite kannattaa pitää ajan tasalla, sillä siihen osoitteen Sinulle tarkoitetut viestit lähetetään toimitukselta ja kollegat voivat ottaa Sinuun yhteyttä. Muut kuin sisäänkirjautuneet jäsenet eivät näe henkilötietojasi. Muille kollegoille on myös hyödyllistä liittää tieto erityisosaamisista.

REKISTERÖITYMINEN Rekisteröitymisen kautta saa suljetun alueen käyttöoikeuden, oikeuden lisätä sivuston tietokantaan uusia kirjoituksia ja kommentteja sekä editoida itse aiemmin luomiaan  tekstejä. Rekisteröitymisen edellytyksenä on Suomen lastenpsykiatriyhdistyksen jäsenyys sekä voimassa oleva sähköpostiosoite. Jos rekisteröityjällä on jäsenyyden ehto täytettynä, toimitus lähettää sähköpostitse salasanan. Hyväksytyn rekisteröitymisen jälkeen jäsen voi sitten kirjautua sisään. Kts KIRJAUTUMINEN. 

SIVUT Sivut ovat koosteita  keskeisistä aihepiireistä ja sisältävät toimitettua tietoa ja viittauksia sen aihepiirin kirjoituksiin tietokannassa. 

TIETOTURVA Sivusto noudattaa SSL-suojausta, minkä merkkinä on suojatun protokollan tunnus 'https'. Suojaus turvaa sen, etteivät salasanat vuoda wlan-yhteydessä. Kts myös asiakohdat JÄSENALUE, LIITETIEDOSTOT ja OMIEN TIETOJEN MUUTTAMINEN.

UNOHTUNUT SALASANA Jos klikkaat ylävalikon "Kirjaudu sisään" -sivulta löytyvää unohtuneen salasanan linkkiä ja annat järjestelmässä käyttäjätunnuksena olevan meiliosoitteesi, saat siihen meilin: "Hei, Jos haluat nollata salasanasi, klikkaa alla olevaa linkkiä (tai kopioi ja liitä osoite selaimeesi): [linkki]  Tämä linkki vie suojatulle sivulle, jossa voit vaihtaa salasanasi. Linkki on voimassa vain 3 päivää. Sen jälkeen tarvitset uuden linkin. Jos et haluat nollata salasanaasi, älä välitä tästä viestistä. Salasanaasi ei nollata." Jos järjestelmässä käyttäjätunnuksena oleva meiliosoiteesi on poistunut käytöstä, etkä siten voi sen kautta saada uutta salasanaa, pyydä toimitusta asettamaan järjestelmään uusi meiliosoitteesi. Sen jälkeen voi toimia kuten edellä neuvottiin.