Surua ja läheisen menetystä käsitteleviä kuvakirjoja lapsille

Surua ja läheisen menetystä käsitteleviä kuvakirjoja lapsille

  • Koonnut Liisa Viheriälä, HUS, LNS, lps-konsultaatioyksikkö

Hyvästi Henrik. Marit Kaldhol. & Wenche Øyen. Suom. Riita Mäyrälä. WSOY. Porvoo.Helsinki.Juva 1986. - Henrik kuolee hukkumalla. Kertomus lapsen kuolemasta, ystävän menetyksestä ja läheisten surusta.

Marianne muistelee mummoa. Bettina Egger & Sita Jucker. Suom. Pirjo Santonen. Kustannus Mäkelä Oy. Karkkila 1987. - Kirjassa Marianne muistelee hautajaispäivää, yhteistä aikaa mummon kanssa, sekä sitä, miten isä ja äiti osasivat lohduttaa.

Hei sitten, ukki. Marlee & Benny Alex, Otto Wikkelsoe. Suom. Paula Karlsson. Kirjapaja. 1988 - Lapsille tarkoitettu valokuvin kuvitettu kuolemasta kertova kirja.Kirja on hengeltään onnellinen kirja, jonka kysymykset saavat vastauksensa kristinuskosta. Marian ukki sairastuu, ja kuolee.

Vaarin Laika Mats Wahl & Tord Nygren. Suom. Auli Hurme-Keränen. Kustannus Mäkelä Oy. Karkkila 1989. - Laika on vaarin labradorinnoutaja. Vaari ja Laika noutavat Matiaksen usein päivähoidosta. Kun Laika sairastuu, vaari sanoo ettei se enää parane. Kun Laika on kuollut, on muisto Laikasta Matiaksen mielessä ja aisteissa tallennettuna monin tavoin.

Enkelimuksu. Margareta Thun & Cris af Enehielm. Tammi. Helsinki.1990 - Kirja kertoo lämpimästi ja kauniisti sisaruksen ja vanhempien surusta, kaipauksesta perheen 4- vuotiaan Olli-pojan kuoltua aivokalvontulehdukseen.

… mutta tähtein tuolla puolen… Anneli Finne & Matti Kota. Lasten Keskus Oy..Karisto Oy:n kirjapaino. Helsinki 1990 - Marko ja Tiina ovat ystäviä. Eräänä päivänä kotimatkalla Tiina jää auton alle ja kuolee. Kirja kertoo lämmin henkisesti Markon ajatuksia ja toipumista ystävän menetyksestä, sekä surusta syyllisyydestä ja vihan tunteista. Pohdinnat saavat vastauksia myös kristinuskosta.

Suru vieraana kodissamme. Marjo ja Harri Eerikäinen. Omakustanne. Kustantaja Happy rabbit’s 1995. (Saatavana kirjastosta ) - Pikkuveljen kuolema; tunteita ja asioita joita hyvä käsitellä, huomioida sisaruksien suriessa.

Nalle Pilvennukka kaipaa ystävää. Leea Mähönen. Kirjapaja. Helsinki 1995. - Kertoo sadun keinoin surusta ja menetyksestä. Satu Nallesta ja odotetun sekä toivotun ystävän syntymän odotuksesta, menetyksestä, surusta ja ystävyydestä. Valokuvakuvitus.

Maahisen viimeinen matka. Pirkko-Liisa Surojegin. Helsinki. Otava 1995. - Tarina kertoo hyvästijätöstä elämälle ja siirtymisestä tuonpuoleiseen. Asiaa käsitellään sadun hienovaraisin keinoin.

Mäyrän jäähyväislahjat. Susan Varley. Suom Erja Melville. Kustannuskiila Oy 1996. - Kirja surusta ja muistoista.Vanha Mäyrä kuolee, ja ystävät ovat suruissaan. Pian ystävät huomaavat, että mäyrä oli opettanut jokaiselle jotakin sellaista, mikä tuotti iloa heille itselleen ja muille.

Tuhat ja yksi kuollutta lehteä. Anne-Sophie de Monsabert & Caroline Gregoire. Kustannus Mäkelä Oy. Karkkila 1999. - Pikku Pupun mummo sairastuu. Syksy saapuu ja lehdet putoavat. Keväällä lehtien puhjetessa mummi ei enää ole niitä näkemässä.

Jospa ukki nukkuukin ? Hanna Ranssi-Matikainen & Riikka Juvonen. Suomen Hautaustoimistojen Liitto r.y. Gummerus Kirjapaino Oy. Jyväskylä 2002. - Jasminin ja Joonan ukki on kuollut. Sisarukset pohtivat yhdessä kuolemaan liittyviä kysymyksiä, lapsen tavoin. Kipeästä aiheesta huolimatta kirjan sävy on valoisa ja toiveikas. Kirjan loppuun sijoitettu asiantuntija osio pyrkii vastaamaan lapsen ja aikuisen mieltä surun keskellä vaivaaviin kysymyksiin.

Aina ja ikuisesti. Alan Durant & Debi Gliori. Suom. Terhi Leskinen. Kustannus –Mäkelä Oy. Karkkila 2004. - Kettu kuolee, ystävistä tuntuu, etteivät he toivu ikinä surusta. Myöhemmin he kuitenkin tajuavat, että Kettu elää heidän sydämissään ja muistoisaan...aina ja ikuisesti.

Eeva kadonneiden siskojen maassa. Thierry Robberecht & Philippe Goossens. Suom. Sinikka Suonto- van der Meer. Lastenkeskus. Helsinki. 2004 - Runollinen kertomus surusta ja jäähyväisistä, kun isosisko on kuollut.

Surusaappaat Päivi Franzon & Sari Airola. Painopaikka Karisto Oy. Lasten Keskus. Helsinki 2006. - Emilin mummo sairastuu, yhteiset leikit vaihtuvat sairaalavierailuihin. Sitten mummo kuolee, kodin valtaa varovainen hiljaisuus, ja sydämessä painava surumöykky saa askeleen tuntumaan yhä raskaammalta. Eemil kuitenkin oppii ja opettaa vanhemmilleenkin, että vaikeat asiat on helpompi hyväksyä, kun niistä uskaltaa puhua.