Puheenjohtajan palsta lokakuu 2006

Hyvät kollegat

Terveisiä IACAPAPin (International Association of Child and Adolescent Psychiatry and allied Professions) kongressista Australiasta. Kongressin yhteydessä pidetyssä yleiskokouksessa valittiin maailmanjärjestön uudeksi puheenjohtajaksi Per-Anders Rydelius Ruotsista. Toinen suuri muutos maailmanjärjestön toiminnassa tulee myös tapahtumaan eli jatkossa IACAPAPin kongresseja tullaan järjestämään kahden vuoden välein. Seuraava järjestetään vuonna 2008 Turkissa, todennäköisesti Istanbulissa ja tämän jälkeen sitten vuonna 2010 kongressi on Kiinassa.

Kongressissa oli monenlaisia mielenkiintoisia asioita esillä. Suomalaisittain ajatellen oli mukava olla kuulemassa, kun professori Tuula Tamminen maailmanjärjestön (WAIMH) puheenjohtajana piti kokoavan esityksen pikkulapsipsykiatriasta maailmalla otsikolla ’Infant mental health services around the world’. Peter Fonagyn muutamat esitykset, joissa hän kosketteli mentalisaatiota ja sen merkitystä olivat erityisen mieleenpainuvia. Sosiaalisen kognition tutkimuksen kautta on avautunut aivan uudella tavalla ’sosiaalisten aivojen’ (social brain) merkitys ja ymmärrys myös sosiaalisen kognition puutteiden yhteydestä lasten ja nuorten psyykkisiin häiriöihin. Tästä varmasti tulemme tulevaisuudessa kuulemaan lisää. Kongressissa piti mielenkiintoisen esityksen myös Charles Zeanah, joka on tulossa 50-vuotisjuhlamme seminaarin ulkomaiseksi luennoitsijaksi. Seminaarissa meillä kaikilla on tilaisuus kuulla korkeatasoisia esityksiä pikkulapsipsykiatriasta hänen ja suomalaisten asiaan perehtyneiden kollegojen esittämänä. Kannattaa siis allakoida osallistuminen heti. Marraskuisen seminaarin yhteydessä pidetään virallinen syyskokous torstaipäivän iltana ja 50-vuotispäivän iltajuhla perjantai-iltana. Toivottavasti saamme ison joukon koolle puolivuosisataista lastenpsykiatriyhdistyksen taivalta juhlimaan.

Lastenpsykiatriyhdistyksen johtokunta on esittänyt kollega Hannu Westeristä Suomen lääkäriliiton valtuuskuntaehdokkaaksi. Vaalit ovat paraikaa käynnissä ja toivottavasti jokainen käyttää äänioikeuttaan. Johtokunnan toiveena on, että oman alamme edustaja valittaisiin tähän lääkäriliiton toimielimeen ja näin myös siellä olisi kuuluvissa lastenpsykiatrin ääni. Äänet kannattaa keskittää, että pienen erikoisalayhdistyksen edustaja pääsisi läpi ja tietysti olisi tärkeää, että mahdollisimman moni myös äänestää.

Lopuksi vielä tiedoksenne, että Suomen lastenpsykiatriyhdistys on virallisesti tehnyt esityksen ESCAPin (European Society of Child and Adolescent Psychiatry) kongressi järjestämisestä vuonna 2011 Suomessa. Ennen kyseistä ajankohtaahan ESCAPin kongressi tullaan järjestämään ensi kesänä Firenzessä Italiassa ja sen jälkeen vuonna 2009 Budapestissa Unkarissa.

Kuulaita syyspäiviä kaikille ja tavataan 50-vuotisjuhlissa!

3.10.2006 KIRSTI